preskoči na sadržaj

Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik

 

                   

                                                                

 

 

NOVI ERASMUS+ PROJEKT ZA NAŠU ŠKOLU

Dubrovnik, 12. lipnja 2018.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik novi projekt mobilnosti učenika i nastavnika za aktivnost KA1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja programa Erasmus+.

Tema projekta je Kibernetička napredna tehnologija, a realizirat će se u suradnji s Školom elektrotehnike i računalstva u sklopu Školskog centra Ptuj u Sloveniji. Projekt će se provoditi tijekom školske godine 2018./2019.

 

 

PROJEKT CAT

Dubrovnik, 3. rujna 2018.

Projekt Kibernetička napredna tehnologija (CAT) odobren od AMPEU i financiran iz fondova EU temelji se na suradnji Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik i slovenskog Školskog centra Ptuj, odnosno Strukovne i tehničke škole elektrotehnike i računalstva koja je dio Centra.

Zbog stalnih promjena struke i korištenja novih tehnologija na tržištu rada, utvrđena je potreba unaprjeđenja obrazovnog procesa na području robotike, a suradnja sa slovenskom partnerskom školom, koja je uspješno provela kurikularnu reformu strukovnog obrazovanja, donosi nove vrijednosti: stjecanje znanja i vještina kroz praktičan rad, osposobljavanje nastavnika struke i implementaciju dobre prakse i metoda rada u obrazovni proces.

Projekt traje 12 mjeseci, a obuhvaća tri osnovne aktivnosti. Prva uključuje trodnevnu aktivnost podučavanja triju stručnjaka iz Školskog centra Ptuj u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik u listopadu 2018. Podučavanja obuhvaćaju područja robotike, mehatronike i elektrotehnike. Slovenski stručnjaci različitim načinima podučavanja prezentiraju nastavnicima i učenicima svoja znanja i iskustva, metode rada, korištenje alata i drugih potrebnih resursa.

Druga aktivnost obuhvaća dvotjedno strukovno osposobljavanje 8 učenika Pomorsko-tehničke škole: elektrotehničara i računalnih tehničara za strojarstvo. Praktičan rad odvija se u radioničkim prostorima Školskog centra Ptuj u ožujku 2019., a obuhvaća izradu robota od projektiranja i programiranja dijelova do sastavljanja i testiranja gotovih radova.

Treća aktivnost odnosi se na osposobljavanje osoblja, odnosno jednog nastavnika strukovnih predmeta Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik. Aktivnost obuhvaća petodnevno praćenje rada u radionicama Školskog centra Ptuj u ožujku 2019. Prvi dio osposobljavanja obavlja se u radionici koja simulira industrijski pogon: sadrži robotske ruke, robotske trake i 3D printer, a drugi dio u objektu na kojem su instalirane tri vrste solarnih ćelija.

Glavni ciljevi projekta su: internacionalizacija partnerskih ustanova i poboljšanje kvalitete obrazovanja kroz razmjenu dobrih primjera prakse i izgradnju dugoročnog partnerskog odnosa, odgovaranje zahtjevima stalnih promjena struke kako bi učenici na tržište rada ili u daljnjem školovanju bili konkurentniji, pružanje mogućnosti praktične primjene teorijskih znanja iz specifičnih područja struke uporabom naprednih tehnologija, unaprjeđenje nastavnih planova i programa i metoda rada s ciljem razvijanja tehnoloških kompetencija učenika.

Provedba projekta otvara nove perspektive školama, omogućava kontinuiranu razmjenu informacija u okviru EU i usavršavanje nastavnog procesa, pruža djelatnicima i učenicima stjecanje međunarodnog iskustva i više mogućnosti.

 

 

PRVA MOBILNOST U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA

Dubrovnik, 27. rujna 2018.

Od 17. do 19. listopada 2018. u sklopu Erasmus+ projekta KIbernetička napredna tehnologija, u našoj školi gostovat će tri strukovna nastavnika iz Školskog centra Ptuj. Trodnevna mobilnost podučavanja obuhvaća teme iz podrućja robotike, elektrotehnike i mehatronike. Nastavnici s bogatim iskustvom međunarodnih natjecanja u robotici predstavit će učenicima i nastavnicima naše škole svoja znanja, vještine i ideje kroz praktičan rad, prezentacije i demonstracije. Nastavnicima će posebno biti zanimljiva razmjena dobre prakse, metode rada i nastavni sadržaji koje slovenski kolege primjenjuju u svom radu, kao i iskustvo uspješne provedbe kurikularne reforme strukovnog obrazovanja.

Veselimo se našim gostima!

 

 

PRVA MOBILNOST U SKOLPU PROJEKTA USPJEŠNO REALIZIRANA

Dubrovnik, 22. listopada 2018.

Tijekom proteklog tjedna, od 17. do 19. listopada, u Pomorsko-tehničkoj školi gostovali su nastavnici Školskog centra Ptuj iz Slovenije. Trodnevna aktivnost mobilnosti odvijala se u sklopu Erasmus+ projekta. Tri strukovna nastavnika s bogatim iskustvom i brojnim međunarodnim uspjesima predstavili su učenicima i nastavnicima škole svoj dosadašnji rad i na zanimljiv i poučan način uveli ih u svijet mehatronike i robotike.

Prvi dan bio je rezerviran za edukaciju nastavnika tijekom koje su nastavnici teorijski i praktično upoznati s procesnim mjerenjima, programima koji se mogu koristiti u izradi 3D modela, programskim jezikom Arduino 1.8.7., praktičnom primjenom mikro upravljača i senzora. Rad s nastavnicima bio je usmjeren na praktičnu primjenu alata u nastavi i korištenje različitih metoda rada.

Druga dva dana bila su rezervirana za edukaciju učenika koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Slovenski kolege upoznali su učenike sa svojom školom i RoboCup i RoboCup Junior natjecanjima kako bi ih potaknuli i motivirali na rad i razvoj vlastitih vještina. Uslijedila su predavanja o karakteristikama, principima rada i primjeni mikro upravljača i upoznavanje sa slijednim i programskim upravljanjem. Učenici su samostalno i uz pomoć nastavnika testirali rad ultrazvučnih i optičkih senzora i programirali u Arduino programskom okruženju.

U slobodno vrijeme gostima je organiziran obilazak grada, zidina i muzeja, posjet Srđu, a nezaobilazne su bile i gastronomske delicije našeg kraja.

Ova aktivnost mobilnosti bila je motivirajuća za nastavnike i učenike škole, a ujedno je i uvod u drugi dio glavnih projektnih aktivnosti koje će se odvijati u Ptuju u prvoj polovici 2019. kada će učenici i nastavnici raditi na konstruiranju i programiranju robota.

Fotografije nastale tijekom prve mobilnosti dostupne su u izborniku Foto-galerija.

Iz drugih medija:

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/572030/erasmus-spaja-dubrovnik-i-ptuj

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=64852&fbclid=IwAR0hbEC1MBv-9pHkroqSSsZJ9OhR6AR-nvACjurPfxghSjBNBfjsRmoGUCU#!prettyPhoto

 

 

OBAVIJEST ZA UČENIKE I NASTAVNIKE

Dubrovnik, 28. listopada 2018.

Objavljen je poziv učenicima i nastavnicima za sudjelovanje u mobilnosti u sklopu CAT projekta. Dokumenti se nalaze u prilogu na dnu ove stranice.

 

 

U ŠKOLI ODRŽANA RADIONICA ROBOTIKE U SURADNJI S HRVATSKIM ROBOTIČKIM SAVEZOM

U petak, 1. veljače 2019., u Pomorsko-tehničkoj školi Dubrovnik održana je radionica robotike koju su vodili Ivica Kolarić, nastavnik 1. osnovne škole Varaždin i nacionalni predstavnik u svjetskoj i europskoj RoboCup organizaciji i Jelka Hrnjić, tajnica Hrvatskog društva za robotiku i nastavnica Osnovne škole Mate Lovraka u Zagrebu. Dvoje entuzijasta i zaljubljenika u robotiku pokazali su učenicima i nastavnicima rad robota za robonogomet. Učenici su se okušali u praktičnom radu: programiranje robota, testiranje komponenti poput senzora i motora, korištenje mikroupravljača, bežično upravljanje robota. Nakon sastavljanja arene za rad održano je i natjecanje između ekipe elektrotehničara i ekipe računalnih tehničara kojoj su prisustvovali i drugi učenici škole.

Radionica je održana u sklopu strukovnih priprema učenika za dvotjednu mobilnost u Ptuj koja će se realizirati u sklopu Erasmus+ projekta CAT koji škola provodi u partnerstvu sa slovenskim Školskim centrom Ptuj od rujna 2018. Učenici će uz pomoć slovenskih mentora raditi na izradi robota od konstruiranja i programiranja do sastavljanja i testiranja izrađenog. Jedan od ciljeva projekta je razvijanje i unapređenje  fakultativne nastave robotike u školi kako bi se zainteresiranim učenicima ponudili novi dodatni sadržaji.

Radionica u školi realizirana je u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom zbog čega im ovim putem srdačno zahvaljujemo!

Fotografije su dostupne u izborniku Foto-galerija (album Radionica robotike).

Iz drugih medija:

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=66882#.XF3xwFxKjIU

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/588208/kad-roboti-39zaigraju39-robonogomet

https://www.dubrovnikinsider.hr/index.php/component/k2/item/8671-radionica-robotike-u-pomorsko-tehnickoj-skoli-dubrovnik

http://www.liberoportal.hr/novost/17567/Vijesti/ERASMUS+-Odr%C5%BEana-radionica-robotike-u-Pomorsko-tehni%C4%8Dkoj-%C5%A1koli-Dubrovnik

 

MOBILNOST UČENIKA I NASTAVNIKA U ŠKOLSKOM CENTRU PTUJ U SLOVENIJI

Učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik vratili su se s dvotjedne mobilnosti u slovenskom Školskom centru Ptuj prepuni dojmova. Mobilnost se odvijala u sklopu Erasmus+ projekta, a sudjelovalo je osam učenika u zanimanjima elektrotehničar i računalni tehničar za strojarstvo. Tema mobilnosti bila je sastavljanje robota: od crtanja i 3D  printanja dijelova robota do sastavljanja i programiranja. Pod budnim okom mentora učenici su izrađivali kostur robota, osovine i druge dijelove, sastavljali su komponente poput senzora, tiskanih pločica za očitavanje senzora i za napajanje na glavnu ploču robota, spajali su žice i programirali. U sklopu bogatog programa koji su dubrovačkim učenicima pripremili slovenski domaćini, učenici su imali priliku upravljati robotskom rukom, vidjeti različite radove učenika i nastavnika Škole za elektrotehniku i računalstvo u području obnovljivih izvora energije. Posjetili su tvornicu aluminija Talum u Kidričevu, nedaleko od Ptuja, Fakultet za elektrotehniku, računalstvo i informatiku u Mariboru i Školu za oblikovanje u Mariboru. U slobodno vrijeme učenici su upoznali kulturne i povijesne znamenitosti Ptuja, a sudjelovali su i na međunarodnom ptujskom karnevalu.

Osim učenika u sklopu projekta u mobilnosti je sudjelovala i profesorica strojarske grupe predmeta, Dalija Milić Kralj. Tijekom petodnevnog stručnog osposobljavanja radila je na upravljanju robotskom rukom i na sustavima solarnih ćelija. Na poticaj slovenskih kolega izradila je i mini Savonius vjetroturbinu koju će koristiti u nastavi. Osim stečenih znanja i novog profesionalnog iskustva, profesorica Milić Kralj posebno vrijednim smatra razmjenu dobre prakse sa slovenskim kolegama, kao i inspiraciju i motivaciju koju joj je donijelo prvo Erasmus+ iskustvo.

Fotografije su dostupne u izborniku Foto-galerija (album Mobilnost učenika i nastavnika u Ptuju).  

Iz drugih medija:     

https://www.dulist.hr/erasmus-ucenici-pomorsko-tehnicke-skole-u-sloveniji-izradivali-robota/570263/?fbclid=IwAR2IcTKZv3cNz-SAqpbxgGQK6gwFAyww6oE3Ahp5-Q4OVjKLpKDZcNqitJk

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?id=68086

https://dubrovacki.slobodnadalmacija.hr/zupanija/dubrovnik/clanak/id/598150/ucenici-pomorsko-tehnicke-skole-puni-dojmova-nakon-dva-tjedna-u-slovenskom-skolskom-centru-ptuj  

https://www.dubrovnikpress.hr/component/k2/item/34073-učenici-pomorsko-–-tehničke-škole-u-sloveniji-sudjelovali-na-projektu-izrade-robota.html

https://www.facebook.com/ers.ptuj/posts/1210889985755810

 

 

SUDIONICI MOBILNOSTI PREDSTAVILI SVOJE RADOVE TIJEKOM MOBILNOSTI

U utorak, 16. travnja 2019., sudionici dvotjedne mobilnosti u Ptuju predstavili su svoje radove. U punom amfiteatru Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik prezentirali su način izrade robota i demonstrirali njihov rad. Osvrnuli su se i na druga znanja i vještine koje su stekli tijekom boravka u Ptuju: upravljanje robotskom rukom i proučavanje rada obnovljivih izvora energije. Pohvalili su se kako su u slobodno vrijeme posjetili znamenitosti Ptuja, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Mariboru, a uspjeli su i sudjelovati na ptujskom karnevalu kao dubrovačka straža. Osim učenika, svoja iskustva opisala je i nastavnica Dalija Milić Kralj koja je bila na petodnevnom osposobljavanju u Školskom centru Ptuj. Tijekom usavršavanja radila je na sustavima solarnih ćelija te programirala rad robotske ruke. Učenicima i nastavnicima je demonstrirala rad mini Savonius vjetroturbine koju je izradila uz pomoć kolege u Ptuju.

Svi sudionici su istaknuli da im je Erasmus+ iskustvo donijelo poticaj za daljnji rad i usavršavanje. Ujedno su naglasili kako je ovakav tip projekta odličan za realiziranje novih ideja i osobni razvoj. Sudionici će svoja iskustva i dojmove predstaviti i učenicima osmih razreda osnovnih škola na dubrovačkom području u sklopu predstavljanja Škole.

 

 

RADIONICA ZA PRVI RAZRED

U prostorijama škole 5. lipnja 2019. održana je radionica učenicima 1.e razreda. Učenici koji su sudjelovali u mobilnosti u Sloveniji su zajedno s nastavnicima Dalijom Milić Kralj i Dinom ĆAtovićem demonstrirali način izrade LAN kabela krimpanjem konektora RJ45 na krajeve kabela prema pravilima T568-B. Nakon uspješno provedene pokazne vježbe, učenici su sami izrađivali kabele te testirali uspješnost izrade u računalnoj mreži škole.

 

 

ERASMUS+ ODLIKAŠI

Ponosno ističemo kako je realizacija projekta Kibernetička napredna tehnologija (CAT) izvrsno ocjenjena od strane nadležne Agencije za mobilnost i programe EU oznakom good practice  na Erasmus+ diseminacijskoj platformi: https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/eplus-project-details/#project/2018-1-HR01-KA102-047111.

Sažetak projekta uvršten je na mrežne stranice Agencije za mobilnost i programe EU kao primjer dobre prakse za 2018. u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Ključnoj aktivnosti 1: https://www.mobilnost.hr/hr/sadrzaj/info-kutak/primjeri-dobre-prakse/hrvatski-primjeri/strukovno-obrazovanje-i-osposobljavanje/.

smiley

 

Ovaj tekst odražava isključivo stajalište autora teksta i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkoviForum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik / Miljenka Bratoša 4, HR-20000 Dubrovnik / ss-pomorsko-tehnicka-du.skole.hr / ured@ss-pomorsko-tehnicka-du.skole.hr
preskoči na navigaciju